tiistai 21. helmikuuta 2012

VOITKO SYÖDÄ MITÄ IHOLLESI LAITAT?

Fytoterapia 9 perehdytti meitä opiskelijoita ihon hoitoon kasvilääkinnän keinoin. Iho on ihmisen suurin elin ja sen tärkeä tehtävä on suojata meitä. Ihon väri kertoo paljon ja suosittelenkin, että katse kannattaa suunnata päiväsaikaan peiliin ja tutkia oman ihon kuntoa ja väriä. Esim. punakkuus voi kertoa sydämen alueen ongelmista ja verenpaineesta, kalpeus taasen keuhkojen tilasta. Jälleen liikutaan perinteisen kiinalaisen lääketieteen alueella, jossa siis sisäelinten kunto heijastuu myös ihossa.

Iho pitää puhtaasta vedestä, ravinnosta ja liikunnasta. Ja stressittömyydestä. Niinpä riittävä uni ja päivittäiset rauhoittumishetket ja hengitysharjoitukset on hyvä liittää mukaan hoito-ohjelmiin. Stressaantuneella ihminen hengittää pinnallisesti ja sen huomaa rintakehän kohoamisesta. On opittava hengittämään vatsaan. Hengitys ei ole tahdonalaista, mutta sitä pystyy säätelemään jonkin verran tietoisesti. Palleahengityksellä voimme vaikuttaa stressin, keuhko-ongelmien ja iho-ongelmien vähenemiseen

Iho tarvitsee piitä ja nokkonen on juuri piikasvi. Kasvi on muutenkin ravintopommi ja paljon käytetty kasvilääkinnässä, eipä siis ihme, että nokkonen valittiin vuoden 2012 rohdoskasviksi. Muita hyviä ihoyrttejä ovat kehäkukka, kamomilla, siankärsämö ja kuisma. Kun puhutaan ihon hoidosta sisäisesti, kannattaa ottaa kasviöljyt käyttöön, esim. hyviä ovat hamppu-, pellava- ja mustaherukansiemenöljy.

Ulkoisesti kokeilimme savea ja turvetta ihon hoidossa. Meille opetettiin luonnollisen kasvohoidon tekeminen ja saimme myös itse olla hoidettavina. Turvesauna oli mukava päätös opiskelupäivälle ja hipiä kiitteli. Selluliitti on monen naisen vitsaus ja saimme oppia kokonaisvaltaisesta selluliitin hoidosta sekä kokeilimme käytännössä selluliittihieronnan tekemistä. Selluliitin hoidossa kokonaisvaltaisuus tarkoittaa niin sisäistä kuin ulkoista hoitoa, oikeaa ruokaa, syvähengitystä ja liikuntaa.

Otsikolla ”Voitko syödä, mitä ihollesi laitat” haluan viitata siihen, että kannattaa perehtyä käyttämäsi kosmetiikan sisältöön, mm. eteeriset yrtit ilmoitetaan latinankielisin nimin, ja maininta Parfum tai Aroma ovat yleisnimiä hajusteille, jotka voivat olla siis muuta kuin kasviperäistä. Mineraaliöljyt eivät kuulu kasvilääkintään ja mm. Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan niiden käyttö heijastuu naisten hormonitasapainoon. Lisäksi parafiini ja vaseliini tukkivat ihohuokosia. Kasvilääkintä suosii kasviöljyjä, itse kasveja ja eteerisiä öljyjä. Ja näin lopuksi: koiranikaan ei koske synteettisiin rasvoihin, sen sijaan kasviöljyt on nostettava ylös hyllylle tai ne menevät ”parempiin suihin”.

1 kommentti:

  1. Olin eilen raakaruoan kokkauskurssilla (miks kaikilla tulee siitä ensinnä mieleen ELÄVÄ ravinto..), ja JOS et ole vielä tutustunut kyseisten jätkien sivuihin niin teeppä niin nyt http://www.raakaruokaa.com/raakaruoka/ Heitäkin saattais kiinnostaa tietää lisää fytoterapiasta! :) (mä yritän yhdistellä suomen "siemensyöjiä", selkeästi ;D)

    VastaaPoista