Heinäkuun fytoterapiajakso oli mitä parhainta aikaa tutustua kasvien ja yrttien käyttämiseen hermoston ja mielialan hoidossa. Tähän liittyvät vahvasti kasvien tuoksut ja kesähän on tuoksujen kulta-aikaa. Eli kun ottaa pattiin, ahdistaa tai stressaa – ensiapuna ehdotan, että mars luontoon tuoksuttelemaan kasveja: kukkia ja yrttejä!
Psyykkeen ongelmat voivat kuitenkin olla hyvin monisyisiä ja tarvitaan tuoksuttelun ohella tietoa ja taitoa eri hoitomuodoista. Tunteet voivat aiheuttaa sairauksia, jos ne kestävät liian kauan ja ne jätetään ilmaisematta, ehkä tukahdutetaankin. Perinteinen kiinalainen lääketiede huomio erilaiset tunnetilat yhdistämällä ne tiettyyn sisäelimeen esim. raivo vaikuttaa maksaan, pelko munuaisiin ja ilo sydämeen. Tunteet voivat aiheuttaa häiriöitä elimistössä ja toisinpäin elimistön häiriötilat ilmenevät tunteina. Kasvilääkintä tarjoaa tukea ja hoitoa erilaisiin mielen ongelmiin esim. hermostuneisuuteen, jännitteisiin, unettomuuteen, stressiin, pelkotiloihin, muistiin ja masennukseen. Ja aika monet asiat meitä nykyisin kuormittavatkin, mielen on vaikea levätä – lomallakin.
Kasvilääkintään kuuluvat eteerisillä öljyillä tehtävät aromahoidot. Eteeriset öljyt vaikuttavat hengityksen tai ihon kautta ja niillä saadaan myönteisiä vaikutuksia mielialaan. Eteeristen öljyjen käyttö myös kotona on helppoa ja monella onkin tuoksulamppuja ja suihkeita käytössä. Hoitavan vaikutuksen saamiseksi eteerisen öljyn tulee olla aitoa kasveista saatua öljyä eikä mitään synteettistä hajustetta. Tämä on syytä tarkistaa tuoksupullon etiketistä aina ennen tuotteen hankkimista. Meillä oli mahdollisuus tehdä oma parfyymi opintojakson aikana ja niinpä käytössäni on nyt uniikki sitruspohjainen tuoksu, jolle annoin nimeksi Freesi Balans.
Saimme myös oppia suomalaisesta kukkaterapiasta, joka on tunteiden hoitamista. Suomalainen kukkaterapia pohjautuu brittiläisen lääkärin ja homeopaatin Edward Bachin (1886-1936) kukkaterapiaan. ”Jos mehiläinen saa energiaa kukista, miksei mekin” tuumi Bach ja kehitti kukkauutteet. Bachin kukkaterapia on minulle aikaisemmin tuttua ja ensimmäinen kukkaterapiassa käynyt perheestämme oli 90-luvun alussa berninpaimenkoirani. En vain silloin tajunnut, että myös itse olisin niitä voinut kokeilla. Nyt siis tutustuimme suomalaiseen kukkaterapiaan, johon on valittu 24 Suomen luonnosta saatavaa kukkaa. Näistä jokaisella on oma vaikutusalueensa. Kukkatipat kohottavat mielialaa ja niillä on yleensä tasapainottava ja kielteisiä tuntemuksia heikentävä vaikutus. Esimerkiksi vanamo on apuna yhteisen sävelen löytymisessä itsenäistymisen ja parisuhteen kriiseissä ja auttaa tunteiden käsittelyssä. Kävimme läpi koko kukkauutteiden valmistusprosessin, myös itse tekemällä.
Tunteita ja tuoksuja saimme kokea Koskelan museotorpalla savusaunan ja vihtomisen merkeissä. Saunan lämpö tehostaa entisestään kasvien vaikutusta ja tuo tuoksut vahvasti hyötykäyttöön. Kokeilin myös nokkosvihdan voimaa saunaseremonian yhteydessä. Hyvältä tuntui, ei polttanut ja verenkierto sai kivasti kyytiä!
Yrttitilalla valmistaudutaan elokuiseen sadonkorjuuseen ja basilikapeston tekemiseen. Myös 11.8 ja 18.8. pidettävät fytoterapiakierrokset Tarinayrttitarhassa ovat valmistelun alla.
Aurinkoista yrttikesän jatkoa!