sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

NAISEN JA MIEHEN ELÄMÄÄ

Fytoterapia- kurssi neljällä paneuduimme naisten ja miesten vaivoihin sekä odottavan äidin ja lasten luonnonmukaiseen hoitoon. Saimme kuulla vierailijaa, yrttiterapeutti Henriette Kressiä, jonka kirjoihin olen tutustunut kymmenen vuotta takaperin ja tilan hyllystä nämä edelleen löytyvätkin. Oli kiva tavata Henriette livenä ja kuulla humoristisella tavalla miten vaihdevuodet voivat naisen elämää voimistaa ja myös sekoittaa. Voi tulla katkoksia muistin kanssa, sukupuolivaivoja, kuumia aaltoja sekä verenpainetta ja unettomuutta. Henriettaa lainatakseni: ”Vaihdevuosien hormoniheitot voivat olla väsyttäviä tai helppoja – riippuu siitä, mitä teit edelliset 40 vuotta. Paljon ongelmia, paljon lääkäreitä, paljon huolia? Tulee pahat vaihdevuodet. Ei huomautettavaa? Ei ongelmia vaihdevuosissa.”

Kaikkiaan tuli luottavainen olo siihen, että varmasti vaihdevuosistakin selvitään, kun se aika eteen tulee. Ravinnolla on tässäkin iso merkitys, samoin oikeilla hiven- ja mineraalitasapainolla sekä stressin välttämisellä. Ja jos oikein pinnaa kiristää, niin siihenkin löytyy oikeat yrtit. Ja yksi tärkeistä, hyväksy vaihdevuodet osana elämääsi. Kyl se siit, niin kuin täälläpäin sanotaan. Miesten kohdalla saimme tietoa miehisestä kunnosta, eturauhasvaivoista sekä näihin liittyvistä hoitopisteistä ja kasveista. Henrietten uusi kirja on nimeltään ”Käytännön lääkekasvit” ja siinä esitellään 23 tavallista luonnonvaraista tai viljeltävää lääkeyrttiä sekä niiden keruu- ja käyttöohjeet.

Ruusu oli hyvin esillä koko kurssin ajan, niin Henrietten kuin Virpin Raipala-Cormierin luennolla. Opintoihini liittyvät kasveihin tehtävät esitelmät ja valitsin itselleni jostain käsittämättömästä syystä ruusun. Ruusu ei todellakaan ole mikään lempikasvini, enkä ole erityisemmin ruusun tuoksustakaan pitänyt, mm. ruusuvesi on ihan puistattanut. Mutta mitä on minulle nyt tapahtunut? Kasvovoide, jota käytän, sisältää ruusuvettä ja nyt valitsin ruusun kirjoitustyön aiheeksi. Syy voikin löytyä siitä, että ruusua pidetään 35+ kasvina, eli ruusu alkaa kiinnostamaan ”kypsällä iällä”, on naisellinen kasvi ja sitä käytetään vaihdevuosivaivoihin. Että näin, mitähän muuta mahtaa tutkimusmatkani aikana tästä kasvista vielä selvitäkään. Tarinayrttitarhassa ruusu on ollut alusta asti. Tarinan mukaan paratiisin ruusu oli piikitön, mutta syntiinlankeemuksen jälkeen siihen tulivat piikit. Ruusun tuoksu sekä kaunis ulkomuoto jätettiin muistuttamaan meitä paratiisin ihanuudesta.

Alkuvuosi on ollut hyvää aikaa, olen pysynyt terveenä enkä ole apteekissa käynyt. Entisenä Buranan suurkuluttajana voin vain huojentuneena todeta, että kipulääkettä en ole tarvinnut. Uskon, että ruokavaliomuutokset, rauhoittuminen ja yrtit ovat kohdallani olleet ”se jokin”. Jokainen saunahetkemme on nykyisin spa-hetki eli siihen kuuluvat kynttilät, jalkakylpy, eteeriset löylytipat sekä savihoito kropalle. Matkalla kasvilääkintään erikoistuneeksi luontaishoitajaksi tarvitaan omia kokemuksia ja oivalluksia kasvien monipuolisesta käytöstä. Ja mikä mahtava fiilis tuleekaan siitä, kun näkee, miten omat ohjeet saavat muutosta ja hyvää oloa aikaan toisilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti