perjantai 26. marraskuuta 2010

HOITOJA, OPINTOMETSÄSTYSTÄ JA JUHLAVUODEN SUUNNITTELUA

Syksy on ollut minulle fytoterapeuttisten hoitoharjoittelujen aikaa. Olen nyt tehnyt mm. maksapakkaushoitoja, jalkakylpyjä sekä vahvistavaa niska- hartiaseudun hoitokokonaisuutta. Erityisesti minua kiinnostaa yrttituotteilla tehtävä puhdistuskuuri ja sitä myös itse kokeilin. Aivan loistavaa todeta, miten paljon vauhtia elimistöön tulee, kun vaihtaa ruokavaliota ja ottaa mukaan terapeuttiset yrttiteet – ei tarvitse olla dieetillä, ja paino putoaa!

Olen myös selvittänyt terveydenhuollon perusopintojen mahdollisuutta täällä Turussa. Tarvitsen opintoja diplomin saamiseksi, mutta ennen kaikkea oman tietotaidon lisäämiseksi. Useampaan opinahjoon olen ollut yhteydessä ja yrittäjän oppisopimustakin yritettiin, mutta se ei sitten onnistunut. Tällainen erikoiskoulutus ja vielä yhdelle olisi tullut liian kalliiksi. Nyt vihreää valoa on näkynyt Turun ammattikorkeakoulusta, eli toivon kipinä elää edelleen.

Toinen fytoterapian lähijakso oli Frantsilassa marraskuun puolivälissä ja tutustuimme ayurvedaan sekä perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen. Aiheena olivat hengitystiet ja paksusuoli sekä ruuansulatuselimistö. Tein ja sain moksaus – ja korvakynttilähoitoja. Moksaus on akupisteiden lämpökäsittelyä sikaria muistuttavalla moksapuikolla. Akupisteet, niiden paikantaminen ja käsittely vaatii vielä harjoittelua, mutta tekemällä oppii parhaiten. Erittäin kokonaisvaltaista tämä fytoterapia todellakin on.

Virus- ja muut pöpöhyökkäykset vaanivat meitä tällä hetkellä monesta suunnasta. Autetaan kehoa puhdistautumaan mahdollisimman vähän käsitellyllä ruualla ja nostetaan vastustuskykyä käyttämällä mausteyrttejä sekä juomalla yrttiteetä. Itse olen siirtynyt enemmän itse tehtyyn kasvisruokaan ja puhdistuskuurin jälkeen vireystilani on kasvanut. Jopa niin, että illalla ei uni meinaa tulla ja aamuisin herään ennen herätyskelloa. Tämä on kohdallani ennenkuulumatonta; olen sekä illan- että aamuntorkku.

13-vuotias poikani on nimennyt minut pilke silmäkulmassaan ”noitatohtoriksi”, mutta aivan ihanaa, kun hän tulee pyytämään ”kasvitroppeja tai niitä litkuja ”, kun olo on tukkoinen tai flunssa iskemässä. Ja ne entisajan noidathan olivat juuri niitä viisaita naisia, jotka tiesivät kasvilääkinnän salat. Valitettavasti tiettyjen kasvien otollinen keräysaika on yöllä ja kyllä siinä noidan maineen parantajanaiset helposti saivatkin, kun keskiyöllä metsissä samoilivat.

Tarinayrttitarha täyttää ensi vuonna 10 vuotta ja tarkoitukseni on linkittää fytoterapia mukaan juhlavuoteen. Tuleeko tilalle kasvilääkintäklinikka, siitä kerron jatkossa enemmän. Lähiruoka tulee olemaan vahvasti esillä ensi vuonna. Ja lähiruuasta voidaan puhua vasta sitten kun se maustetaan myös kotimaisilla yrteillä.